Gert van Grunsven

training & coaching

Hoe maak je concreet waar jij voor staat?

BEKIJK DE VIDEO VIA: www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action


Met inmiddels zo’n 30 miljoen views is de TEDtalk van Simon Sinek; ‘how great leaders inspire to action’ een van de meest populaire streams op het internet. Als je deze nog niet hebt gezien, dan raad ik je aan om daar 18 minuten van je leven aan te besteden.

Toen ik de TEDtalk voor de eerste keer zag, was er iets wat mij meteen ‘raakte’. Ik wist ook nog niet meteen wat deze video voor mij bijzonder maakte. Daarom heb ik ‘m een tweede keer bekeken en toen zag ik het direct. Deze video gaat niet alleen over tools voor leiding geven aan anderen maar hij gaat veel verder. Hij over jouw leiding geven aan jezelf. Het mooie daarvan is dat hij daarmee meteen ‘los’ staat van de functie die je bekleedt. Natuurlijk is het goed om de video te bekijken als je leiding geeft aan mensen, maar ook als jij ‘gewoon’ als medewerker in een organisatie werkt, als ZZP-er opereert of als huismoeder zorgt voor je gezin.

In trainingen die ik regelmatig mag verzorgen op het thema leiderschap, werkte ik al langer met het zogenaamde managementcredo. De definitie van een managementcredo is 'een uitgeschreven verzameling overtuigingen waarmee je aangeeft wat voor een soort leider je wilt zijn en wat je in je functie wilt bereiken.'

Inmiddels laat ik deelnemers aan dergelijke trainingen eerst de TEDtalk van Simon Sinek zien, alvorens ik hen op papier laat schrijven waar het hen nu écht om gaat bij de vervulling van hun functie. Niet alleen vanuit een HOW en WHAT, maar juist ook vanuit hun eigen WHY.

Ik deel dan ook steeds mijn eigen credo. Dit is overigens geen managementcredo, maar een credo voor mijn eigen werk; trainer/coach. Mijn credo is als volgt:

JOUW ontwikkeling en JOUW uitdaging hebben graag MIJN Commitment, omdat dit JOU en MIJ als mens en ondernemer rijker maakt.
Dán wil ik je positief en met vertrouwen in JOUW en MIJN kunnen faciliteren in het ont-dekken van inzichten en repertoire waardoor jij effectiever en/of met meer vrijheid en plezier kunt handelen in jouw eigen werkomgeving.

De eerste keer dat ik dit credo deelde, kostte mij dit veel moeite. Het voelde als ‘naakt voor de groep staan’. Bijzonder eigenlijk, want als het goed is, is het iets wat je ook uitstraalt en wat bekend zou moeten zijn voor mensen in je omgeving. Misschien was dat wel juist mijn angst; word ik wel voldoende gezien in waar ik voor sta. Gelukkig krijg ik bijna altijd terug dat mensen me herkennen in hetgeen in mijn credo verwoord staat.

Als ik mijn credo deel met deelnemers in een training, dan is de eerste reactie ongeveer altijd dat het vast veel tijd heeft gekost om het zo op papier te krijgen. Enerzijds is dit waar, anderzijds ook helemaal niet. Ooit ben ik begonnen met het op papier te zetten. Dit leidde tot een basis, die ik nu regelmatig scherper maak. De eerste keer hoeft het nog niet ‘in beton gegoten te zijn’.

Bijzonder vind ik om te merken dat als ik deelnemers in een training 20 minuten de tijd geef om hun eigen credo uit te werken, dit vaak al heel mooie resultaten geef. Als ik vraag of ze willen delen wat ze hebben opgeschreven, is het antwoord hier ook bijna altijd positief op. Vaak ben ik (net als de andere deelnemers en degene van wie het credo is) geraakt door hetgeen op papier staat. Niet zelden ook kunnen we tips geven om het nog meer vanuit de WHY te schrijven of het nog meer vanuit het perspectief ‘What is in it for the writer?’ te schrijven.

Een paar praktische tips in het schrijven van je credo:

  • Jij moet het écht willen (wat WIL je in plaats van wat MOET je)
  • Het gaat ergens naar toe (dus niet ik wil MINDER dit en wel ik wil MEER dat)
  • Zet er ook iets van een ambitie in (een mix tussen wat je al laat zien en waar je nog in wilt groeien)
  • Het geeft concreet aan wat je wilt
  • Je kunt het visualiseren
  • Toets het regelmatig en maak het scherper
  • En last but not least; een credo werkt het beste als het goed voelt.

Mijn credo zal naar alle waarschijnlijkheid nooit meer een draai maken ‘van helemaal links, naar helemaal rechts’ Hetgeen wat er nu staat, is echt wel in overeenstemming met wie ik ben, maar ik merk wel dat ik het zelf ook nodig heb om regelmatig zaken scherper te maken. Zo zet ik er inderdaad ook steeds iets in wat ik ambieer. Iets wat dus nog niet altijd volledig blijkt in mijn handelen, maar wat ik wel meer wil leven.

Puur het opschrijven maakt al dat ik het uitstraal

Enige tijd geleden heb ik bijvoorbeeld toegevoegd ‘met vertrouwen en MIJN en JOUW kunnen’. Dit had zeker ook met mijn ambitie te maken. Als ik namelijk niet oppas, twijfel ik af en toe over mijn eigen toegevoegde waarde (vertrouwen in MIJN kunnen) en als ik heel eerlijk ben, heb ik diezelfde twijfel ook wel eens over het vermogen van anderen (JOUW kunnen). Wat vervolgens bijzonder is om te merken, is dat vanaf het moment dat ik deze zinsnede heb toegevoegd, dit gebrek aan vertrouwen aan beide kanten stukken minder is geworden! Puur het opschrijven maakt al dat ik het meer uitstraal en leef.

Overigens aan bovenstaande versie heb ik zonet ‘positief’ toegevoegd; een nieuwe ambitie om positiever naar anderen te kijken...

En nu ik toch aan het ‘delen’ ben. Inmiddels heb ik helder dat het delen van een (management) credo een belangrijk iets is. Zelf vind ik het waardevol en fijn om te delen waar ik voor sta. Het helpt bij het onderling begrip en bij het onthullen van eventuele ‘blinde vlekken’ Ook krijg ik terug van anderen dat juist door het delen ervan, men op een andere manier met elkaar in gesprek komt. Van de oppervlakkigheid naar het échte gesprek!

Ik ben benieuwd of je enthousiast bent geworden over het schrijven van jouw (management) credo en de WHY van jou als functionaris. Als je het met me zou willen delen, houd ik me aanbevolen!

Gert van Grunsven | Trainer & Coach

gert van grunsven | trainer & coachGert van Grunsven werkte onder andere als leidinggevende en als personeelsmanager. Sinds 2000 is hij fulltime trainer en coach. Hij verzorgt allerlei trainingen gespreksvaardigheden: feedback, beoordelings- en functioneringsgesprekken, adviesgesprekken, verzuimgesprekken et cetera. Daarnaast is hij actief op het gebied van timemanagement, leidinggeven en persoonlijke effectiviteit. Ook coacht hij mensen op individuele basis en adviseert hij organisaties, bijvoorbeeld bij de inrichting van hun beoordelingssysteem.

“Ik heb liever dat je uit een training één of twee dingen uitkiest waarmee je echt aan de slag gaat, dan veertig dingen die je meteen weer vergeet.”

© Gert van Grunsven
All Rights Reserved. This site does not use any tracking cookies.