Gert van Grunsven

training & coaching

Iedereen is onzeker!

Als er iets is dat ons als mensen bindt, dan is het wel onzekerheid. Misschien voel jij je vaak onzeker en heb je bewondering voor mensen die zich als een haantje gedragen en altijd een stevig antwoord klaar hebben. Sterker nog, misschien laat je jezelf wel door zo’n haantje overschreeuwen en is dat weer voeding voor en een bevestiging van je eigen onzekerheid. Of wellicht ben jij juist iemand die vanuit onzekerheid zichzelf stevig en strijdbaar opstelt, om te voorkomen dat een ander jouw ‘zwaktes’ ontdekt. Ook hiervan kun je balen en je onzekerder voelen. Mijn stelling is dat van nature iedereen onzeker is. De een maakt zich namelijk in zijn of haar onzekerheid groter (haantjesgedrag) en de ander maakt zichzelf juist kleiner (niets zeggen, je verstoppen). In beide gevallen ligt onzekerheid hieraan ten grondslag.

Echt contact maken

Het groter maken, noch het kleiner maken helpen in het hebben van een goed contact. Het is ook in geen van beide gevallen een goed vertrekpunt voor jouw persoonlijke effectiviteit. Maak je jezelf groter, dan schrik je mensen af of prikken ze er op enig moment doorheen. Als je jezelf kleiner maakt, loop je een groot risico om niet gezien te worden. Bovendien kosten zowel het groter als het kleiner maken je ongelofelijk veel energie.

Echt contact is er alleen als je jezelf ‘op ware grootte’ presenteert. Maar goed dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Meer energie opbouwen, minder energie uitgeven

Wat ik in de loop der jaren heb gemerkt is dat er een manier bestaat om je onzekerheid ‘minder nodig te hebben’. Door écht helder te krijgen wie jij bent, waar je voor staat en wat jouw waarden zijn, zul je merken dat je jezelf vrijer gaat voelen om daar ook naar te handelen. Dit zorgt er voor dat je juist meer energie opbouwt dan dat je uitgeeft.

Gun jezelf daarom de tijd om dit op papier te zetten. Leg het papier vervolgens weg en pak het er later nog eens bij. Klopt het nog steeds? Schrap en schaaf gerust waar nodig. En herhaal dit proces nog eens. En nog eens. Waar het dan écht over gaat, is dat je jezelf hierin serieus neemt.

Gelukkig zijn er een aantal praktische tools die jou hierbij kunnen helpen. Ik wil er graag drie met je delen waar ik zelf erg enthousiast over ben.

Krachtig, door je kwetsbaar op te stellen

  1. Momenteel ben ik geïnspireerd door Simon Sinek’s ‘golden circle’. Door een persoonlijk credo uit te schrijven met mijn ‘WHY?’ (WAAROM doe ik wat ik doe?) heb ik helderder waar ik voor sta en maak ik bewuster keuzes. Hierdoor krijg ik vaak de juiste mensen op mijn pad. En sommige mensen gaan juist van mijn pad af. Maar ook dat voelt prima.
  2. Ook word ik blij van een oefening die afkomstig is uit het tweede principe van Stephen Covey’s ‘Begin met het einde voor ogen’. Door uit te schrijven hoe ik later herinnerd wil worden in de verschillende rollen die ik in het leven heb, wordt voor mij ook de weg daar naartoe helderder.
  3. De derde tool is het uitschrijven van mijn persoonlijke waardenhiërarchie: een tool afkomstig uit het Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). Door mijn waarden in volgorde van belangrijkheid te plaatsen, is het voor mij veel gemakkelijker om in het moment zelf keuzes te maken en daar rust in te ervaren. Zo hoef ik achteraf niet te balen van een onjuiste keuze.

Natuurlijk zijn bovenstaande tools slechts hulpmiddelen, geen tovermiddelen. Werken aan zelfvertrouwen en zekerheid is immers een proces, zonder altijd een duidelijk omslagpunt. Maar door regelmatig mijn persoonlijke opbrengsten te delen, leven ze meer bij mezelf én bij anderen. En door me kwetsbaar op te stellen ben ik juist krachtig en laat ik mezelf ‘op ware grootte’ zien.

Veel succes en plezier bij het bouwen aan jouw zelfvertrouwen!

Gert van Grunsven | Trainer & Coach

gert van grunsven | trainer & coachGert van Grunsven werkte onder andere als leidinggevende en als personeelsmanager. Sinds 2000 is hij fulltime trainer en coach. Hij verzorgt allerlei trainingen gespreksvaardigheden: feedback, beoordelings- en functioneringsgesprekken, adviesgesprekken, verzuimgesprekken et cetera. Daarnaast is hij actief op het gebied van timemanagement, leidinggeven en persoonlijke effectiviteit. Ook coacht hij mensen op individuele basis en adviseert hij organisaties, bijvoorbeeld bij de inrichting van hun beoordelingssysteem.

“Ik heb liever dat je uit een training één of twee dingen uitkiest waarmee je echt aan de slag gaat, dan veertig dingen die je meteen weer vergeet.”

© Gert van Grunsven
All Rights Reserved. This site does not use any tracking cookies.