Gert van Grunsven

training & coaching

Intent of the day

Met zijn boek Verdraaide Organisaties is Wouter Hart momenteel erg succesvol. Terecht, in mijn ogen. Zelf werd ik bijvoorbeeld vorige week geconfronteerd met een verzekeraar waar ik door een fusie van verzekeraars bij terecht ben gekomen. Omdat mijn naam verkeerd in hun bestand stond, (‘Grunsven’ in plaats van ‘van Grunsven’) moest ik het formulier ‘naamswijziging’ downloaden, dit invullen en vervolgens samen met een kopie van mijn legitimatiebewijs per post aan hen toesturen. Mooi niet dus. Even terug naar de bedoeling!

Toen ik hen mailde dat dit in mijn ogen niet de bedoeling van hun klantgerichtheid kon zijn, bleken zij ineens toch over een kopie van mijn legitimatiebewijs te beschikken. Nu gaan zij alsnog zelf mijn naam wijzigen, zonder dat ik allerlei handelingen hoef te verrichten. Laten we hopen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt; bij een andere verzekeraar is namelijk het geslacht van mijn echtgenoot na 20 jaar aan ontelbare pogingen van mijn kant nog steeds niet aangepast...

De afleiding van dagelijkse beslommeringen

Wouter Hart betoogt in zijn boek dat veel organisaties zich laten leiden door procedures en regels (de systeemwereld), waardoor we aan onze bedoeling voorbij gaan.

Als ik dit naar mijn persoonlijke leven doortrek, dan zou ik de dagelijkse beslommeringen ook als een soort systeemwereld kunnen zien. Een structuur van dingen waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn, maar die mij eigenlijk van mijn persoonlijke bedoeling afleiden. Geinspireerd door Wouter Hart probeer ik om op een heel praktische manier bij mijn eigen bedoeling te blijven.

Een dag is goed te overzien

Het is mijn bedoeling om samen met mijn partner aankomende zomervakantie vol vertrouwen aan het strand van Kroatië te liggen. Om hier invulling aan te geven heb ik mezelf voorgenomen om in de eerste helft van dit jaar 10 kilo af te vallen. Dit heb ik gedaan met behulp van de Myfitnesspal app. Deze app weet, afhankelijk van je ambitie, hoeveel calorieën je per dag mag eten. Je voert steeds in wat en hoeveel je eet. De app weet hoeveel calorieën hierbij horen en houdt met behulp van je stappenteller het aantal calorieën dat je verbruikt netjes bij. Voor mij een handig hulpmiddel om met mijn bedoeling bezig te zijn. Natuurlijk is discipline hierin belangrijk, maar ook het bewust bezig zijn met mijn persoonlijke bedoeling is essentieel. En jij kunt dat ook!

Om bij mijn persoonlijke bedoeling te blijven maak ik gebruik van mijn ‘intent of the day’, ofwel de bedoeling van de dag. Door aan het begin van iedere (werk)dag twee minuten de tijd te nemen om voor jezelf op te schrijven WAT jouw bedoeling is en HOE jij hieraan gaat werken, sta jij bewust stil bij jouw persoonlijke bedoeling. Waarom een dag? Een dag is een periode die goed te overzien is. 10 kilo mag dan veel lijken, een halve kilo per week minder is best te doen.

Jouw persoonlijke voortgang bewaken

Hieronder geef ik je een paar voorbeelden van wat de afgelopen dagen mijn eigen intents of the day waren. Puur ter inspiratie, want bedoelingen zijn altijd persoonlijk en niet meteen één-op-één van toepassing op anderen.

  • Ik wil vandaag sturen op mijn eigen rust
  • Ik wil vandaag meer ruimte geven aan anderen
  • Ik wil vandaag op mijn eigen kunnen vertrouwen

Deze voorbeelden komen uit de thema’s van mijn dagelijks leven, waarin ik ‘levenslang’ heb en waarop ik mijzelf wil blijven focussen om me te blijven ontwikkelen. Door dit aan het begin van de dag voor mezelf uit te schrijven, blijf ik er die dag bewust mee bezig en bewaak ik mijn persoonlijke voortgang en dus MIJN bedoeling. Op de dagen dat ik met een intent of the day start, merk ik dat wat ik heb opgeschreven toch een paar keer opnieuw lees en in me opsla. Het mooie daarvan is dat ik aan het einde van zo’n dag doorgaans ook tevreden ben over mijn eigen ontwikkeling op het bewuste voornemen!

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik mijn intent of the day nog niet iedere dag consequent opschrijf. Dit terwijl ik wel merk dat het me helpt en ik er blij van word. Gelukkig kun je iedere dag opnieuw met een nieuwe intent of the day beginnen. Daarom ga ik nu mijn intent voor vandaag opschrijven. Wat ga jij opschrijven?

Gert van Grunsven | Trainer & Coach

gert van grunsven | trainer & coachGert van Grunsven werkte onder andere als leidinggevende en als personeelsmanager. Sinds 2000 is hij fulltime trainer en coach. Hij verzorgt allerlei trainingen gespreksvaardigheden: feedback, beoordelings- en functioneringsgesprekken, adviesgesprekken, verzuimgesprekken et cetera. Daarnaast is hij actief op het gebied van timemanagement, leidinggeven en persoonlijke effectiviteit. Ook coacht hij mensen op individuele basis en adviseert hij organisaties, bijvoorbeeld bij de inrichting van hun beoordelingssysteem.

“Ik heb liever dat je uit een training één of twee dingen uitkiest waarmee je echt aan de slag gaat, dan veertig dingen die je meteen weer vergeet.”

© Gert van Grunsven
All Rights Reserved. This site does not use any tracking cookies.